تاریخچه مراکز رشد

تاسیس اولین مرکز رشد جهان، به سال ۱۹۵۹ میلادی در نیویورک بر می‌گردد. در این سال، ژوزف مانسکو – تاجر آمریکایی-، با خرید یک ساختمان بزرگ قدیمی، تصمیم داشت آن را پس از تعمیر، به یک مستأجر اجاره دهد، اما متوجه شد که ساختمان مزبور بزرگ‌تر از آن است که یک مستاجر به تنهایی از عهده هزینه‌های آن برآید. لذا، تصمیم گرفت آن را به مستأجران متعددی اجاره دهد تا بتواند از این طریق درآمدزایی نماید. مانسکو، بعد از یک سال، ۲۰ تا ۳۰ مستاجر داشت که حدودا ده هزار متر مربع از فضای مجموعه را اجاره نموده بودند. این مرکز هنوز هم فعال است و با نام مرکز صنعتی باتاویا (Batavia) شناخته می‌شود و حدودا، هزار نفر در آن به کار مشغولند.

انواع مراکز رشد واحدهای فناوری و کارآفرینی

مرکز رشد صنعتی: این نوع مراکز رشد را، اغلب نهادهای دولتی یا مراکز غیرانتفاعی، به منظور حمایت از کارفرمایان تأسیس می‌کنند.

مرکز رشد دانشگاهی: این مراکز رشد، به منظور تسهیل استفاده تجاری از دانش فنی و حقوق مالکیت معنوی تأسیس می‌شوند و امکان استفاده از امکانات دانشگاهی مانند آزمایشگاه، کارگاه و کتابخانه را فراهم می‌کنند. همچنین امکان استفاده از نظرات و مشاوره تخصصی اعضای هیئت علمی دانشگاه را نیز، فراهم می‌آورند.

مرکز رشد مجازی: این مراکز، معمولا دارای فضای فیزیکی خاصی نیستند و امکاناتی غیر از فضای اداری، ارائه می‌دهند.

مرکز رشد بین‌المللی: این مراکز، دارای مجموعه کاملی از سرویس‌های پشتیبانی برای پیشرفت فعالیت‌های تجاری هستند و تمرکز آنها بیشتر بر روی صادرات است. مراکز رشد بین‌المللی، با دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی، سرمایه‌گذاران داخلی و بین‌المللی در ارتباط‌اند. یکی از ویژگی‌های منحصر به فردشان، ایجاد شبکه‌ای از مراکز رشد، در محدوده مربوط به خودشان است.

مرکز رشد واحدهای فناوری و کارآفرینی دانشگاه شهید بهشتی

مرکز رشد واحدهای فناوری و کارآفرینی دانشگاه شهید بهشتی، از اسفند ماه ۱۳۸۱، فعالیت خود را با ریاست دکتر ناهید مشکوری نجفی -عضو هیئت علمی سابق دانشکده شیمی- شروع نمود. این مرکز که به واسطه اهداف پنج ساله سوم توسعه اقتصادی، فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و به موازات دوازده مرکز دانشگاهی دیگر تشکیل شد. در همین چارچوب، هدف مرکز رشد در سال های اولیه شامل: آموزش عمومی کارآفرینی و تخصصی، ترویج و فرهنگ سازی کارآفرینی درون دانشگاه، برگزاری رویدادهای فناوری و نوآوری، پژوهش‌های علمی و فناوری و همچنین مشاوره‌های عمومی و تخصصی در حوزه کسب و کار و کارآفرینی بوده است. دکتر سید محمد سجاد صدوق (۱۳۸۹-۱۳۹۱) و پس از ایشان، دکتر سید امید رعنایی سیادت (۱۳۹۱-۱۳۹۳)، طی حکم رئیس دانشگاه، به ریاست مرکز رشد واحدهای فناوری و کارآفرینی دانشگاه منصوب شدند. همچنین، دکتر داود غرویان (۱۳۹۳-۱۳۹۷) و پس از ایشان، دکتر خسرو پیری (۱۳۹۷-۱۳۹۹) طی حکم رئیس دانشگاه، به ریاست مرکز منصوب شدند. مدتی دکتر مجتبی وحیدی اصل، عضو هیئت علمی گروه مهندسی کامپیوتر دانشگاه شهید بهشتی معاونت مرکز رشد واحدهای فناوری و کارآفرینی را بر عهده داشتند. از اسفند ۱۳۹۹ با تغییر ساختار مرکز رشد، دکتر علی اصغرسعدآبادی، عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات بنیادین طی حکم ریاست دانشگاه، به عنوان رییس مرکز رشد و دکتر فرنوش اعلامی، عضو هیئت علمی دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، به سرپرستی معاونت این مرکز منصوب شدند.